Gelişmiş ülkelerde, grip konusu irdelenirken, yarattığı sağlık sorunlarının yanısıra, hastalığın neden olduğu ekonomik kayıplar da ele alınmaktadır.

Gribin neden olduğu ekonomik kayıplar doğrudan maliyet giderleri ve dolaylı maliyet giderleri olarak iki kategoride sınıflandırılabilir.
Doğrudan maliyet giderleri hasta kişinin aldığı sağlık hizmetleri bedelinin toplamıdır. Dolaylı maliyet kayıpları ise hastalıktan dolayı işe gidememe, iş gücü kaybı ve dolayısıyla üretim kaybından kaynaklanan ekonomik kayıplardır. Örneğin Fransa’da grip nedeniyle bir kurum çalışanının ortalama 4.7 gün işe gidemediği, kendileri hastalanmasalar bile çocukları gribal enfeksiyon nedeniyle okul ya da kreşe gidemeyen anne ve babaların ortalama 3.2 gün işe gitmeyerek evde çocuklarına bakmak zorunda kaldıkları hesaplanmıştır.

Bu kayıplar sadece hasta olan bireylerin sorunuymuş gibi görünse de aslında “hastalık giderleri” sadece hasta olan kişinin değil tüm toplumun yüklendiği giderlerdir. Çünkü üretim kaybı sonuçta ülkenin ekonomik gelirini düşürecek, çalışamayan kişilerin alım gücü düşecek ve bu da ekonominin dinamiğini bozacaktır. Fransa’nın Rennes kentinde faaliyetlerini sürdüren PSA PEUGOT CİTROEN araba fabrikasına ait verilere bakarsak üretim kaybını daha iyi anlayabiliriz. 17.000 işçinin, 2500 ustabaşının, 500 yöneticinin çalıştığı bu kurumda günde 1200 araba üretilmektedir ve bunların %60’ı ihraç edilmektedir. 1993 yılında çıkan grip salgınında bu fabrikada montaj bantlarında görev yapanların %6,4’ü GRİBE yakalanarak rapor almışlardır. O tarihte bu oranın %7’yi bulması durumunda bantların durdurulması ve üretime ara verilmesi öngörülmüştür. Her ülkenin kendi sosyal yapısına ve sağlık sistemine göre sağlık ekonomisi hesapları elbette farklı olacaktır. Ama gribin neden olduğu ekonomik kayıpları düşünürken yukarıda söz edilen gerçekleri göz önünde bulundurmak yararlı olacaktır. Ülkemizde gribin neden olduğu ekonomik kayıplar konusunda çalışmalar yeterli olmadığı için burada dünyada bu konuda yapılmış çalışmaların sonuçlarından bahsedilecektir.

İngiltere’de ortalama olarak yılda 400.000 kişi influenza ve influenza-benzeri hastalıklar nedeniyle hekimlere başvurmaktadır. Her kış mevsiminde yaklaşık 11 bin yaşlı kişi hastaneye yatmakta ve bunun maliyeti 22 milyon Avro’yu geçmektedir. İnfluenzaya bağlı kaybedilen iş günü sayısı toplamı ise 6 milyon iş günü olarak belirlenmiştir.
ABD, Fransa ve Almanya’da dolaylı giderlere (işe gidememeden kaynaklanana iş ve üretim kaybı) bağlı ekonomik kayıpların doğrudan maliyet giderlerinin (hastane giderleri ve diğer sağlık masrafları) yol açtığı ekonomik kayıptan 5-10 kat daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Fransa’da grip tanısı konmuş 313 kişi ile yapılan bir çalışmada ortalama 4-8 gün süren hastalıktan dolayı kaybedilen iş günü sayısının 0.3- 4.0 olduğu saptanmıştır. Bu ülkede 2001-2002 yıllarında bir grip hastasına ortalama 28-68 avro harcandığı, bu miktarın hastalanan kişinin yaşına ve ortaya çıkacak komplikasyonlara göre değiştiği saptanmıştır. Nitekim özellikle çocukluk yaş grubunda görülen grip olgularında orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara sıkça rastlanmakta ve bu durumun tekrarlanan doktor ziyaretlerini gerektirdiği bilinmektedir. Yine bu ülkede grip hastalarına yazılan reçetelerde ortalama üç ilacın yer aldığı ve olguların %60 tan fazlasına gereksiz yere antibiyotik önerildiği saptanmıştır.